Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Ήθελε Mercedes

Οι απαιτήσεις του πρώην διευθυντή των φυλακών Αγιάς και τα δωράκια που ζητούσε προκειμένου να εγκρίνει μία άδεια κρατουμένου, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο διοικούσε τις φυλακές ο συγκεκριμένος υπάλληλος.

Ο Μιχάλης Κυριακάκης είναι ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις συνομιλίες της συμμορίας των 16. Ως διευθυντής φυλακών, φρόντισε για τη μεταγωγή του Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων στο δικό του χώρο ελέγχου. Είναι εκείνος που συνεχώς μιλούσε με την Άννα, τη σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού, ενημερώνοντάς τη για την πορεία της υπόθεσης και τα ραντεβού που έκανε για λογαριασμό του συζύγου της, με ανθρώπους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας των φυλακών της Αγιάς, πέραν των ποινικών ευθυνών βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος και με το ενδεχόμενο της οριστικής παύσης από το Πειθαρχικό Συμβούλιο σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης.

Εκτός από την εμπλοκή του στην υπόθεση των 16, για τον Κυριακάκη υπάρχουν και άλλες σοβαρές καταγγελίες για ανταλλάγματα που απαιτούσε, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα κρατουμένων. Ο Ν.Β. γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, καταδικάζεται το 2006 για οικονομική υπόθεση σε φυλάκιση τριών ετών και δύο μηνών. Μετά από παραμονή οκτώ μηνών στον Κορυδαλλό, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους μεταφέρεται στις φυλακές της Αγιάς. Εκεί συναντάει για πρώτη φορά τον Μιχάλη Κυριακάκη και σχηματίζει, όπως δηλώνει σήμερα, μία εικόνα εντελώς αρνητική.

Μετά τη μεταγωγή του στις φυλακές της Αγιάς, ο Ν.Β. ζητάει από τον Κυριακάκη άδεια μερικών ημερών. Ξεκινάει αμέσως το μεγάλο παζάρι. Ο διευθυντής των φυλακών τον βάζει στο νόημα μιλώντας του για αυτοκίνητα και πιο συγκεκριμένα για το... δικό του. «Έχω μία Mercedes των Βαρδινογιάννηδων, αλλά είναι λίγο χαλασμένη». Ο Ν.B. αντιλαμβάνεται τι εννοεί ο διευθυντής και τον διαβεβαιώνει ότι θα έχει σύντομα στη διάθεσή του μία καινούργια. Οι απαιτήσεις του Κυριακάκη όμως δεν σταματούν εκεί. Επιθυμεί το χρώμα της Mercedes να είναι μαύρο… Τελικά, η συμφωνία δεν ολοκληρώνεται ποτέ, γιατί ο Ν.Β. λίγες ημέρες μετά την τελευταία συνάντησή τους δραπετεύει!..



Όπως όλα δείχνουν, ο Μιχάλης Κυριακάκης δεν ήταν ένας απλός διευθυντής φυλακών. Ήταν ο άνθρωπος με προσβάσεις σε υψηλά πρόσωπα πέρα από τα όρια των υπηρεσιακών του καθηκόντων και με μία χαρακτηριστική άνεση να «λύνει και να δένει» παντού. Τον λόγο έχει τώρα το Πειθαρχικό Συμβούλιο, που αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα για να αποφασίσει αμέσως μετά το δεκαπενταύγουστο.
(αναδημοσίευση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου