Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

«Συνενοχή» Βρετανών πρακτόρων σε βασανιστήρια Πακιστανών

Αξιόπιστες αποδείξεις για τη συνενοχή βρετανών πρακτόρων σε βασανιστήρια σε βάρος υπόπτων για τρομοκρατία στο Πακιστάν, δηλώνει ότι έχει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και ζητά τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας από τις Βρετανικές αρχές για τις κατηγορίες.

Τα αποτελέσματα της 5ετους έρευνας δημοσιεύονται σε έκθεση που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν και δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» ότι Βρετανοί είχαν άμεσα συμμετάσχει στα βασανιστήρια, «η συνενοχή της Βρετανίας είναι ξεκάθαρη».

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι περιπτώσεις πέντε βρετανών πολιτών πακιστανικής καταγωγής που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια στο Πακιστάν από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν μεταξύ του 2004 και του 2007.

Οι τέσσερις εξ αυτών διαβεβαιώνουν ότι συναντήθηκαν με βρετανούς πράκτορες ενώ βρίσκονταν σε πακιστανική φυλακή και ενώ έφεραν «ξεκάθαρα και εμφανή σημάδια βασανισμού», όπως βγαλμένα νύχια.

Επιπλέον το HRW επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές της Βρετανίας, που επιβεβαιώνουν ότι οι πληροφορίες που ελήφθησαν μέσω βασανιστηρίων στο Πακιστάν χρησιμοποιήθηκαν από δικαστήρια στην Βρετανία και ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας το γνώριζαν.

Πηγές από υψηλόβαθμα στελέχη της πακιστανικής κυβέρνησης και του στρατού επιβεβαίωσαν επίσης στο HRW ότι οι βρετανοί υπεύθυνοι "γνώριζαν για την κακή μεταχείριση που αναγκάζονταν να υποστούν όσοι ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία" στο Πακιστάν.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι "αρνείται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υπόνοια ότι ακολουθούσε μία πολιτική συνενοχής στις περιπτώσεις βασανιστηρίων".

by tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου