Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Το σιωπηλό τσουνάμι της πείνας

Τη στιγμή που περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται, μέλη της διεθνούς εθελοντικής ομάδας activista δηλώνουν την αντίθεσή τους στην αδράνεια των ηγετών μπροστά στην εξάπλωση της πείνας, με ένα λεπτό φασαρίας την Παγκόσμια Ημέρα Τροφής. Παράλληλα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για το «σιωπηλό τσουνάμι της πείνας».

Οπλισμένοι με κατσαρόλες, κουτάλια και σφυρίχτρες, νέοι της activista στην Ελλάδα, τη Δανία, την Ουγκάντα, τη Βραζιλία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γαλλία, την Γκάμπια, τη Νιγηρία, τη Βρετανία, το Νεπάλ, τη Νότια Αφρική και την Κένυα κάνουν θόρυβο για να κινητοποιήσουν κυβερνήσεις και να επιστήσουν την προσοχή στο 1,02 δισεκατομμύριο άτομα που υποφέρουν από τα δεσμά της πείνας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφής.

Στο μεταξύ, η ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού υποσιτίζεται. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από πείνα αυξανόταν συνεχώς και πριν την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει τώρα υπό τις νέες συνθήκες.

«Κανένα έθνος δεν είναι άτρωτο και, ως συνήθως, είναι οι φτωχότερες χώρες και οι φτωχότεροι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο», υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης.

Κάθε 6’’ ένα παιδί στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου πεθαίνει από την πείνα, όταν στον κόσμο υπάρχει άφθονη τροφή για όλους, ενώ από το 2008 ο αριθμός των χρόνια πεινασμένων αυξάνεται κατά 275.000 άτομα κάθε μέρα.

Το «σιωπηλό τσουνάμι της πείνας» κατά τα Ηνωμένα Έθνη, ή η παγκόσμια κρίση σίτισης που διανύουμε κατά τους περισσότερους, έχει καταστροφικές συνέπειες. Στη Τζαμάικα υπάρχουν περιοχές όπου μόνο το 20% των κατοίκων έχουν δουλειά, στη Τζακάρτα της Ινδονησίας σε πολλές φτωχές οικογένειες οι γυναίκες τρώνε κρέας μόνο μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης εθνικής γιορτής ενώ στο Μπαγκλαντές, στην περιοχή Mirpur, γυναίκες μαζεύουν χαλασμένα λαχανικά και τα πουλάνε για να ζήσουν. Από αυτά τα λαχανικά τρέφονται μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς δεσμεύσεις της, αλλά μείωσε και τον ίδιο της το στόχο για αναπτυξιακή βοήθεια από 0,5% το 2008 σε 0,35% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος το 2009. Η ActionAid ζητά να εκπληρώσει τον αναθεωρημένο στόχο της συντάσσοντας ετήσιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και να αυξήσει το ποσοστό στο 0,7% από το 2015» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς.

Στη νέα έκθεση της ActionAid «Ποιος πραγματικά πολεμάει την πείνα;», η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση ανάμεσα σε 22 αναπτυγμένες χώρες με βαθμό 18 στα 100, καθώς η χώρα μας δεν ενισχύει τη γεωργία των αναπτυσσόμενων χωρών, δεν στηρίζει το κράτος πρόνοιας τους και δεν κάνει αρκετά για τις κλιματικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, μελετήθηκε τι κάνουν 51 κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την πείνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η Βραζιλία, για παράδειγμα, έθεσε ως στόχο την εξαφάνιση της πείνας στη χώρα και μέσα σε έξι χρόνια κατασκεύασε τράπεζες τροφής, κοινοτικές κουζίνες και εισήγαγε ζεστά γεύματα από τοπικά προϊόντα στα σχολεία, ενώ ενίσχυσε και τις μικρές οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ο υποσιτισμός να μειωθεί κατά 73% και η παιδική θνησιμότητα κατά 45%.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Ινδία, η οποία αν και έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ακολουθεί τις επιταγές των διεθνών οργανισμών, αύξησε τον αριθμό των πεινασμένων κατοίκων της κατά 30 εκατομμύρια από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

«Είναι σκάνδαλο ότι ένας στους δέκα Κενυάτες χρειάζεται έκτακτη βοήθεια σε τροφή, ενώ η χώρα εξάγει φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών πρέπει να επενδύσουν στους φτωχούς αγρότες που καλλιεργούν για τις τοπικές αγορές. Πρέπει να υπάρξει ένα μόνιμο δίχτυ ασφάλειας ώστε κανείς να μην πεινάει», επισημαίνει ο Νίξον Οτιένο, υπεύθυνος για τη δράση της ActionAid για το Δικαίωμα στην Τροφή.
(by tvxs.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου